Vásárlási tanácsok – Szoptatás művészete

Áldott állapot

Ezzel a szép és találó kifejezéssel jellemzi a magyar nyelv a várandósságot. Már a gyanújelei között észlelhető a mell feszülése, duzzadása. Ez azt jelenti, hogy megváltozott hormonhatásra a tejmirigyek fejlődésnek indulnak és felkészülnek arra, hogy a baba megszületése után készen álljanak a tejelválasztásra.

Mellápolás a várandósság idején különösen fontos. Mellét lehetőleg ne mossa szappannal, mert az szárítja a bőrt. Tusolás után kenje be testápolóval vagy speciális stria krémmel illetve olajjal. A bedörzsölés egyben a bőr és a kötőszövet frissítő edzését is jelenti. Az emlők nagymértékű növekedésének kedvezőtlen hatásait ellensúlyozhatja speciális mellizom tornával és   megfelelő melltartó viselésével. A jó melltartó követi a mell természetes egyéni formáját, nem szorít, nem nyom. Lehetőség szerint olyan anyagút válasszon, amely elasztikus összetevők mellett minél több pamutot tartalmaz. Fontos, hogy a mama már várandósságának elején figyelje meg az emlőbimbó alakját és ingerlésre kiemelkedési készségét. Abban az esetben, ha a bimbó lapos vagy befelé fordult, akkor az újszülött nem tudja vagy csak nehézségekkel a szájába venni. Speciális bimbókiemelő használatával a baj megelőzhető.

Azok a kismamák, akinek szivárog az előteje, viseljenek napközben a melltartóban cserélhető, higiénikus betétet.

A szülőszobán és a gyermekágyas osztályon

A „néhány perces” újszülött tágra nyílt szemmel, ösztönösen keresi az anyja mellét, mellbimbóját és reflexesen azonnal szopni akar. Segítsünk ebben! Ez az időszak rendkívül fontos a babának, meghatározó az anyával való későbbi kapcsolatára nézve is. Közel egy órán keresztül tart ez az éber érdeklődés, utána órákra mély álomba merül a kicsi, hogy kipihenje a „hosszú út” fáradalmait. A magzat szopóreflexe már méhen belül kifejlődött, így születés után azonnal örömmel, nagy igyekezettel szopik. Néhány csepp előtej is kielégíti már. Ez a korai mellre helyezés a tejtermelés beindulását is segíti. Minden korai inger, a szopás, szívás, érintés, és érzelmi tényezők, serkentik a tejmirigyek működését. A korai szoptatás fokozza a méhösszehúzódásokat, így csökken a szülés utáni vérvesztés. A babának előnyös az, hogy a szülés utáni előtej nagyobb töménységben tartalmaz életfontosságú védőanyagokat, vitaminokat, kalóriát, cukrot és némi fehérjét, mint az anyatej a későbbi napokban. Kár lenne, ha ez nem jutna el a babához!

A szoptatás rendszeressége, ideje elsősorban az újszülöttől függ. A tápszer 3-4 óra alatt ürül ki az újszülött gyomrából, az anyatej könnyebb emészthetősége miatt kb. 1,5-2 óra alatt. Emiatt a csak szoptatott újszülöttek általában 3 óránál gyakrabban kívánnak szopni. Első napokban a gyakori szoptatás serkenti a tejtermelést és valószínűleg fokozatosabbá, kevésbé drasztikussá teszi a tejbelövellést. Általában 2-3 hetet vesz igénybe, mire az újszülött állandó szopási ritmust alakít ki, ekkor ez 3-3,5 óránkénti etetést jelent. Az első napokban két mellből kb. 10-10 percig javasoljuk a szoptatást. Majd a tejbelövellés (3.-4. nap) után már általában elég egy mellből szoptatni, hogy azt az újszülött minél jobban kiürítse. Mindenkor figyelembe kell venni a baba igényét, szopási készségét.

Szoptatási testhelyzetek közül az első napokban legkényelmesebb az oldalfekvés. Az újszülött akkor szopik helyes pozícióban, ha a feje teljesen szemben és közel van az anya melléhez. A baba gyomrának pontosan az anya gyomrával szemben kell lennie. Amikor a baba az arcával nem fordul a mell felé, azt az arcfelét simogassa, amerre fordulnia kell. A mellbimbóra kipréselt tejjel érintse, simogassa a kicsi ajkát, erre egyre nagyobbra nyitja a száját. Amikor már elég nagyra nyitotta a száját – szinte ásít – akkor helyezze be mellét a szájába. A baba akkor szopik jól, ha az egész mellbimbót a szájába vette a bimbóudvar nagy részével és a nyelve a mell alatt van. Fogadja meg tanácsainkat a mellre helyezésnél. Ne okozzon fájdalmat a babának. Abban az esetben, ha csipkedéssel, hajának huzigálásával, orrának befogásával kívánja felébreszteni, csak az ellenkező hatást éri el.

Befelé fordult, sebes, fájdalmas mellbimbó esetén is van segítség. Nagyon fontos, hogy ilyenkor se hagyja abba a szoptatást.Szakemberrel történő egyeztetés esetén használhat bimbóvédőt, ami pótolja a befelé fordult vagy lapos mellbimbót és védi a kisebesedettet. Rövid idő után elhagyhatja a bimbóvédő használatát, mert a bimbó általában kiemelkedik és az érzékenység is elmúlik. A gyógyulást segíti még, ha minél többet hagyja levegőzni a mellét. Ekkor használhat bimbókiemelőt, mely levegőzteti, ugyanakkor megvédi a mellbimbót a fehérnemű dörzsölésétől. Az anyatejben lévő immunanyagok és zsírok a sebes bimbóra is jótékony hatásúak, ezért ha kevés anyatej marad a mellbimbón, az segíti a gyógyulást.

A mell túltelítődése a szülés utáni 2. és 5. nap között szokott előfordulni, de később is jelentkezhet. Néha olyan feszessé válik a mell, hogy az újszülött nem tud „ráharapni” a bimbóra. Sok anyának jól esik ebben a helyzetben a melegvizes borogatás, vagy segíthet a szoptatás vagy fejés előtti melegvizes zuhany. A tejáramlás serkentését segíthetjük a tejtermelő mirigyek és csatornák masszírozásával. Erre alig van szükség, ha olyan mellszívót használ, melynek szívóharangjában puha, sziromszerű szilikon párna van. A pangó tejet fontos kiüríteni, mert az könnyebben fertőződhet.

Császármetszéses szülés után

Amikor a kismamák műtéti úton tudják megszülni magzatukat, gyakran érzik, hogy kimaradnak a szülés élményéből. Sokat ronthat a helyzeten, ha azután csak 12-14 óra múlva, esetleg még később teszik mellre az újszülöttet. Altatásban végzett császármetszés után az anya tudati állapota határozza meg, mikor kezdhet el szoptatni. Gerincvelői érzéstelenítés során a kismama ébren van, ezért az a jó, ha újszülöttjét minél hamarabb mellre teszi. Ez csökkenti a negatív élményt és érzelmeket, de ebben az esetben is nagy szükség van a szülésznők és gyermekápolónők tapasztalatára és segítségére, hogy a kényelmes testhelyzetet megvalósítva az újszülöttet mellre tegyék. Nyugodtan, bátran kérjék és igényeljék a szakember segítségét.

Sikeres, tartós szoptatást kívánok!

Csetneki Julianna

szülésznő, szakértő

Pro-Mama Kft.

Címkék: , , , , , , , ,

Hasonló bejegyzések

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 Megosztások