Vásárlási tanácsok – Te gyereked is belefő az ülésbe?

Egy Új autósülés vásárlásakor a leggyakoribb kritérium a szülőknél, hogy pamutos üléshuzatot válasszanak annak érdekében, hogy a gyermek ne izzadjon bele az ülésbe. Igen ám, de az ülések jelentős része műszálas huzattal készül. Mit tegyünk? Vegyünk gyengébb minőségű ülést pamut huzattal vagy bátran válasszuk a vezető gyártók jó minőségű ülését akár műszálas huzattal is, mert van megoldás a meleg, nyári napokra?

Mivel nekem is van két gyerkőcöm, nem csak a vásárlói elmondások alapján szembesültem ezzel a problémával. Ráadásul nagyobbik fiam, Szabi az átlagnál is izzadékonyabb gyerek. Különösen hosszabb utakon okozott kényelmetlenséget az, hogy a fejlécnél és a hátnál már az első órában vizes lett az ülés! Az utazási komfort gyengülésén túl, a bőre kipirosodásával is járt ez a dolog. Ez sem túl szerencsés egy nyaralás kezdeténél. Mit tegyünk?

Szerencsére az ülésgyártók is felismerték ezt a problémát, nyilván segített az a kiállításokon megfogalmazódott kritika a kereskedők részéről, ami irányukba érkezett az üléshuzatok és az ülések gyengén szellőző kialakítása miatt. Most háromféle módon közelítem meg a megoldást!

Ha még nincs ülésed, milyen szempont alapján válassz?

Tehát itt a nyár, igaz nem túl forró, de azért egy hetet megtapasztalhattunk a kánikulából és ha külföldre utazunk, ott se biztos, hogy a mostanság tapasztalható hőmérsékletet találjuk.   Mivel gyakori, hogy nagyobb utazások előtt cseréli le a család a gyermeknek az ülést, érdemes figyelembe venni, hogy az ülésen alakítottak-e ki szellőzőrészeket a háton vagy esetleg oldalt. Nagyon fontos, hogy azért ne ez legyen a fő szempont a vásárlásnál, hanem a maximális biztonság.

A 15-36-os kategóriában inkább jellemző, hogy erre funkcióra a vezető gyártók is odafigyeltek. Itt például található egy olyan ülés, aminek a teljes ülőfelülete egy kifeszített háló, így a gyermek popsija alatt akadálytalanul áramlik a levegő. De ha nem ilyet választunk, akkor sem nagy a baj, mert amit mindenféleképpen ajánlok, az a frottír ülésvédő huzat. Több szempontból is pozitív, mert nagyon egyszerűen föl- és levehető az ülésekről, nem kell csavarozni és semmi egyéb hókuszpókuszt csinálni. Hasonlóan működik, mint egy sztreccslepedő  és azon túl, hogy a pillanatnyi izzadságot felszívja, mint egy frottírtörölköző, egyszerűen tisztítható (bedobjuk mosógépbe vagy kézzel kilötyköljük és pikkpakk megszárad). Megvédi az eredeti üléshuzatot, ami hosszabb utakon gyakran elkoszolódik, mert egy három-négy órás úton kis eséllyel ússzuk meg, hogy valami rágcsálnivalót ne adjunk a gyerkőcnek figyelemelterelés céljából. Ezen kívül megóv attól a jelenségtől is, hogy amikor a gyerkőc beleizzadt az ülésbe és az megszárad, a hátrészen egy sófolt keletkezik.

Mit csinálj, ha már meg van az ülés? Milyen praktikus kiegészítőkkel oldható meg a felmerült probléma?

Létezik egy nagyon egyszerű és jó megoldás, melynek neve Aerosleep betét. Ez egy olyan anyag, ami méhsejt mintájának köszönhetően nem nyomódik össze, amikor hozzáér a testhez. Engedi áramoltatni a levegőt a teljes testfelületen, ami az üléssel érintkezik. Saját tapasztalatról is be tudok számolni, mert az Aerosleep betét létezik felnőttek számára is és jómagam is használok ilyet. Leírhatatlan különbség egy harminc fok fölötti hőmérsékletnél, hogy az ember hátán van-e nagy vízfolt vagy sem, amikor kiszáll a kocsiból. Ez a termék, engem meggyőzött! Létezik belőle bébihordozóba, 9-18 és 15-36 kg-ig használható változat is. Használható frottírhuzattal együtt és nélküle is.

Milyen praktikákat alkalmazzunk, hogy az autó utasfülkéje ne legyen elviselhetetlenül meleg?

Tehát a gyermeket már megvédtük a közvetlen izzadásveszélytől, de egy két praktikus, amúgy mindenki számára kézenfekvő dolgot azért érdemes átismételnünk, hogy hogyan tudjuk a kocsi utasterét elviselhetőbb hőmérsékleten tartani. Nyilván megoldás a klíma, de nem mindenki bírja és nem is feltétlen egészséges! Praktikus megoldás az utazás időpontjának megválasztása, azaz hosszabb utazásra érdemes inkább a hajnali indulást választani. Az, hogy merre megyünk és milyen időpontban, nagyban befolyásolja, hogy melyik ablakot érdemes különböző technikával árnyékolni.

Ha a reggeli órákban indulunk nyugat felé, ne felejtsük el a hátsó szélvédőt árnyékolni, mert a felfelé igyekvő nap pont a gyerkőcünk feje búbját éri, a hordozóban lévő baba meg arcba kapja a reggeli napfényt.

Természetesen a baba felőli oldalsó szélvédőt is érdemes tapasztós vagy rolós árnyékolóval ellátni. Gyakran látni, hogy a szülők textilpelenkát csíptetnek a hátsó ablakokra úgy, hogy a pelenkát ráterítik az ablakra és felhúzzák. Tökéletesen megoldás, szuperül árnyékol, de a gyerkőc így nem lát ki, ezért előfordulhat, hogy nyűgös lesz az utazás alatti. Mindig igyekezzünk árnyékos parkolóhelyet találni, illetve érdemes indulás előtt a család egyik tagjának előre menni és átszellőztetni a kocsit, ajtókat és az ablakokat kinyitva.

Ja és majd elfelejtettem, a parkolóban hagyott autósülést pelenkával vagy törölközővel takarjátok le, mert borzalmasan át tud melegedni és mivel a belső öve általában fekete, ez a félmeztelen babatest számára akár apróbb égést is okozhat. Ennél is veszélyesebbek a lábközti övcsatlakozó fém alkatrészei, amik már súlyosabb, akár hólyagos égésnyomot is hagyhatnak.

Címkék: , , , , , ,

Hasonló bejegyzések

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 Megosztások