Vásárlási tanácsok – Milyen szempontok alapján válasszunk babaruhát?

Amikor a környezetünk tudomást szerez arról, hogy kisbaba van a láthatáron, barátok, ismerősök és rokonok garmadával ajánlják fel az alig használt, megkímélt babarucikat. Ez óriási segítség a pénztárcánkra nézve, de rengeteg apró csapdát is rejt. Ha már elfogadtuk, illik használni, mert keresztanyu vagy akár a legjobb barátnő a látogatásakor bizonyosan rákérdez.

Megelőzhetjük ezeket a kitérő manővereket, ha a kapott, óriás nejlonzsákot átválogatjuk és a nekünk nem tetsző vagy a gyermekünk neméhez nem passzoló dolgokat visszaadjuk azzal az indokkal, hogy kaptunk ruhát mástól  és nem szeretnénk őket sem megsérteni, biztos, hogy van a környezetben olyan, aki tudná használni, miért porosodjon nálam a szekrényben. Ami meg tényleg tetszik, azt úgyis fogjuk használni a csemetén.

Tisztázza azt, hogy ha kap ruhát, akkor azt vissza kell-e adni, és ha igen, akkor mikor, mert emiatt akár több éves barátságok is szétmehetnek.

Régebbi daraboknál különösen ügyeljünk arra, hogy több évvel ezelőtt nem minden babaruhát készítettek bőrbarát patenttal, ezek súlyosan irritálhatják a baba bőrét. De nagy valószínűséggel, még akkor is, ha több tucat rugit, bodyt kapunk, szeretnénk vásárolni babánknak egy-két olyan darabot, ami vadiúj, ezek kiválasztásához adnánk egy-két jótanácsot.

Sokan félnek 56-os méretű holmikat vásárolni, félvén attól, hogy ha a baba nagyobb mérettel születik, máris egy fölösleges kiadással több. Azt szoktuk javasolni, hogy a mama, ha félre tudja rakni fészekrakó ösztönét, a megvásárolt kisméretű ruhácskákból ne vagdossa ki a címkét és ne kerüljenek a ruhák azonnal mosásba, mert az érintetlen ruhákat szívesen kicseréljük a Mini-Manó Babacentrumban nagyobb méretűre.

De az is elő szokott fordulni, hogy a vártál hamarabb érkezik meg a bébi, ritka, aki erre készül, ajánlatos azonban párunkkal előre kinézni néhány darabot, ha netán neki kell eljönni 40-44-es kisruhát vásárolni, hogy mik azok, amik tetszenek nekünk, így elkerülhetőek azok a majd mindennapos események, hogy az apuka telefonon keresztül próbálja elmagyarázni az anyukának, hogy melyik ruha hogy néz ki és ezekből melyiket vegye. Tanácstalan apukáknak ilyenkor is szoktunk segíteni azzal, hogy vigyen bátran több darabot, anya nézze át és ami nem kell, azt hozza vissza 1-2 napon belül. Igény szerint a pénzt is visszaadjuk.

Milyen anyagú?

Elcsépelt dolog, de tényleg ajánlott természetes anyagból készült ruházatot vásárolni azért is, mert a baba számára mindenképpen kellemesebb viselet lesz. A ruhák darabszámánál és fajtájánál vegyük figyelembe a születés dátumának megfelelő várható időjárást, őszi/tavaszi időszakban a fűtési szokásokat. Óvakodjunk az óriás hímzésektől, mert előfordulhat, hogy ezek nagyon merevek és kemények. A kelengyeosztályunkon dolgozó kolléganők szívesen adnak ennél részletesebb felvilágosítást és ha szükséges, akkor egy komplett kelengyét összeállítanak a tanácstalan apukáknak, anyukáknak.

Praktikus és elegáns a fehér

Régi hagyomány, hogy a kórházat a bébik hófehér ruhában hagyják el. A szokás eredetét nem tudjuk, de sejthető, hogy egyik fő oka, hogy régebben még nem tudták előre megmondani, hogy kisfiú vagy kislány születik és a kelengyevásárlásnál egy praktikus döntés, hogy a kis ruhácska fehér legyen. Kialakulásához az is hozzájárulhat, hogy a fehér az ártatlanság színe.

Régebben sokkal könnyebb volt a fehér holmik tisztán tartása, mivel könnyebb volt fertőtleníteni ezeket. Nem voltak olyan szuper mosószerek, mint ma, így az anyukáknak a praktikusságot, mintsem a divatot kellett követniük. De valljuk be, hogy a fehér ruha tényleg szép és minden gyereknek jól áll. Ne féljünk később nagyobb méretekben is fehér ruhát venni, mert a fehér nagyon jól variálható a különböző színekhez.

Forrás: Bébiguru magazin, amennyiben szeretnél belelapozni, akkor katt ide!

Címkék: , , , , ,

Hasonló bejegyzések

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 Megosztások