Vásárlási tanácsok – Milyen ajándékot válasszunk?

Mit ne? Az első, s talán legfontosabb szempont az egészség, s a biztonságos környezet figyelembe vétele. A játékpiacon rendkívül sok olyan játék van forgalomban, amelyek minősége kívánni valót hagy maga után. S bár az Európai Unió a közelmúltban több fontos PVC adalékanyagot is betiltott, még mindig található a polcokon olyan játék, amely flatátot tartalmaz. Mindezt teszik annak ellenére, hogy a flatát kioldódik a műanyagból és évtizedek múltán is kimutatható még a szervezetben. A terméket borító festékanyag minőségi szempontjait is fontos szem előtt tartani, hiszen már a játék élvezete vezérli a gyerkőcöt az asztalnál ülve, vagy a szőnyegen feküdve, mégis előfordulhat, hogy a szájához emeli a csillogó fa alól kibontott kincset. Pontosan ebből az okból kifolyólag, olyan játékot kell választani, amelynek nincsenek apró, letörhető alkatrészei, így a fulladásveszély elkerülhető.

És mit szabad? Az ajándékozás lényege az örömszerzés, s ha ezt a célt sikerül elérni már olyan nagy baj nem lehet. A fent felsorolt szempontok mellett ki kell még emelni egy adott játék jó tulajdonságait, hiszen a csupa tiltás szintén nehéz döntési helyzet elé sodorhatja a vásárlót. Egy gyerkőc személyiségének kialakulásában kiemelt szerepe van a szerepjátékoknak. A gyerekek, ahogy elkezdenek játszani, egy tanulási, azaz utánzási folyamat végére érnek, s azt mutatják be. Emellett fontos, hogy a szerepjáték, az azonosulás mellett valamilyen többletinformációval szolgáljon, így tanítva a gyermeket arra, miért is fontos szelektíven szedni a szemetet. Egy játék minőségét nagyban meghatározza az is, hogy a környezetre veszélyes alkáli elemmel, vagy mechanikusan működik e, illetve, hogy az mennyire strapabíró és mennyire gömbölyítettek a szélei, hiszen kicsi gyermekekről van szó, s motorikus mozgásuk még nem oly kifinomult, hogy biztonsággal merjük magukra hagyni játék közben.

Az elégedett, boldog mosoly

Ha mindezen szempontokat figyelembe vesszük, a baba első karácsonyán mi is megkapjuk a gyerkőctől a legszebb ajándékot, amit ő adhat nekünk; a boldog és szeretetteljes mosolyt.

Forrás: Mini-Manó Bébiguru magazin 2010-es szám

Címkék: , , , , ,

Hasonló bejegyzések

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 Megosztások